SağlıkYaşam

Çikolata Gluten İçerir mi? Çikolatalı Ürünlerde Gluten Var mı?

Her yaştan insanın severek yediği çikolata gluten içerir mi? Çikolatalı ürünlerin gluten içerip içermediğini nasıl anlarız? Hepsi yazımızda..

Gluten; çavdar, arpa ve buğday gibi pek çok tahılda bulunan bir proteindir. Gluten yemek, çölyak hastalığı olanlar veya glutene duyarlı olanlar için olumsuz etkilere neden olabilir.

Saf çikolatada gluten var mı?

Kavrulmuş kakao çekirdeklerinden elde edilen saf, şekersiz çikolata doğal olarak glutensizdir.

Bununla birlikte çok az insan, aşina olduğu tatlı şekerlemeden çok farklı tadı olduğu için saf çikolata yer.

Piyasadaki çeşitli yüksek kaliteli çikolata türlerinin hepsi, glutensiz olarak kabul edilen sıvılaştırılmış kakao çekirdekleri, kakao yağı ve şeker gibi sadece birkaç basit bileşen kullanılarak üretilmektedir.

Öte yandan, birçok yaygın çikolata markası, süt tozu, vanilya ve soya lesitini dahil olmak üzere 10-15 bileşen içerir. Bu nedenle, gluten içeren içerikler için etiketi dikkatlice kontrol etmek önemlidir.

Özetlersek; saf çikolata, glutensiz kavrulmuş kakao çekirdeklerinden yapılır. Bununla birlikte, piyasadaki çoğu çikolata,gluten içerebilecek ek bileşenlere sahiptir.

Bazı çikolatalar ve çikolatalı ürünler gluten içerebilir

Birçok çikolata ürünü, ürünün tadını ve dokusunu iyileştiren emülgatörler ve aroma maddeleri gibi ek bileşenler içerir. Bu ek bileşenlerin bazıları da gluten içerebilir.

Örneğin, çıtır çikolatalı şekerlemeler genellikle buğday veya arpa maltı kullanılarak yapılır – her ikisi de gluten içerir.

Ek olarak, çubuk kraker veya kurabiye içeren çikolatalarda, gluten içeren bileşenler kullanılır ve glutensiz diyet yapanlar bu ürünlerden uzak durmalıdır.

Glutenden uzak durmak isteyen kişilerin, öncelikle ambalajlı ürünler alırken kesinlikle ambalajın arkasında yazılı olan bileşenleri okuması gerekir.

Bir ürünün gluten içerebileceğini gösteren bazı bileşenler şunlardır:

  • arpa
  • arpa maltı
  • bira mayası
  • bulgur
  • farro
  • graham unu
  • malt
  • malt özü
  • malt aroması
  • malt şurubu
  • Çavdar unu
  • buğday unu
  • sakız

Sonuç olarak;

Kavrulmuş kakao çekirdeklerinden yapılan saf çikolata glutensiz olsa da, piyasadaki birçok çikolata ürününde gluten içeren bileşenler olabilir.

Çölyak hastalığınız veya gluten duyarlılığınız varsa, glutenin olumsuz etkilerinden kaçınmanın en iyi yolu ambalajın arkasında içerikleri okumak veya sertifikalı glutensiz ürünler satın almaktır.

ÖNEMLİ UYARI

Herhangi bir tıbbi sorununuz veya endişeniz varsa, lütfen doktorunuzla irtibata geçiniz. Yazılarımız, makaleler hakemli araştırmalar ve tıbbi toplumlardan ve devlet kurumlarından alınan bilgilerle desteklenmektedir. Bununla birlikte, profesyonel tıbbi tavsiye, tanı veya tedavinin yerini almazlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu